top of page

Supta Vajrasana (Tilbakalutad Hjälte)

Uppdaterat: 11 apr. 2023

Supta Vajrasana, eller Sleeping Thunderbolt Pose, är en yoga position där du sitter på knäna och böjer dig bakåt för att lägga ryggen på golvet. Dina händer kan placeras bakom ryggen eller vid sidan av kroppen. Detta är en utmanande position som kräver flexibilitet i knän, anklar och ryggrad, och betraktas som en avancerad variation av Vajrasana. Supta Vajrasana sträcker och stärker musklerna i rygg, buk, höfter och lår, och kan också öka flexibiliteten i dessa områden.




Hur utför man Supta Vajrasana (Tilbakalutad Hjälte)


  1. Sitt på knäna med händerna placerade på golvet bakom dig. Se till att dina knän är tätt ihop och dina fötter pekar rakt bakåt.

  2. Långsamt luta dig tillbaka och placera dina händer på golvet bakom dig. Försök att hålla händerna parallella med dina fötter.

  3. Låt kroppen sjunka ner i golvet och luta dig tillbaka så mycket som möjligt. Huvudet och nacken ska vara i en neutral position.

  4. Om du kan, försök att böja armbågarna och placera händerna i en bönad position bakom ryggen.

  5. Håll positionen i 30 sekunder till en minut eller längre, beroende på din förmåga och bekvämlighet.

  6. För att komma ur positionen, använd dina händer för att sakta resa dig upp till sittande position igen.


Kom ihåg att det är viktigt att vara försiktig och inte överanstränga dig själv när du utför Supta Vajrasana. Lyssna alltid på din kropp och modifiera positionen om det behövs.





Modifikationer
  • För att göra positionen lättare kan du placera kuddar eller block under dina höfter eller skuldror för att stödja dig.

  • Om du har svårt att hålla händerna i en bönad position bakom ryggen, kan du använda ett yoga-band för att koppla samman händerna.

Positiva effekter
  • Stärker och öppnar höfterna och knäna.

  • Stärker ryggraden och magmusklerna.

  • Stimulerar matsmältningssystemet.

  • Ökar lungkapaciteten och kan hjälpa till att lindra stress och ångest.




Kontraindikationer
  • Om du har skador i höfterna eller knäna eller lider av knäproblem, bör du undvika att göra Supta Vajrasana.

  • Om du har skador i ryggen eller nacken, bör du också undvika denna asana eller göra den med stöd av kuddar eller block.

Chakra

Supta Vajrasana sägs aktivera både hjärtchakrat (Anahata) och det nedre chakrasystemet, inklusive Muladhara- och Svadhisthana-chakrorna.


Dosha

Positionen anses balansera både Pitta- och Kapha-doshas genom att främja styrka, flexibilitet och balans.


Drishi

Fokus bör vara riktat uppåt mot taket eller himlen med en mjuk blick och med ett avslappnat ansikte.




Ursprung & Historia: Supta Vajrasana (Sleeping Thunderbolt Pose)


Supta Vajrasana, eller Sleeping Thunderbolt Pose, är en avancerad yoga asana som kräver både styrka och flexibilitet. Ursprunget och historien bakom denna asana är inte helt klarlagd, men det finns några teorier om dess ursprung och betydelse.


En teori är att asana kommer från den tantriska traditionen inom yoga, där det sägs att Supta Vajrasana hjälper till att frigöra blockeringar och energier i det nedre chakrasystemet, inklusive Muladhara- och Svadhisthana-chakrorna. Detta skulle förklara varför asana är så kraftfull och intensiv.


En annan teori är att asana har sitt ursprung i Hatha Yoga-praktiken, där det sägs att den hjälper till att öppna hjärtat och stärka ryggraden. Detta skulle förklara varför asana är så utmanande för många praktikanter.


Oavsett ursprung är Supta Vajrasana en av de mer avancerade asanas, och den kräver mycket styrka och flexibilitet i höfterna, knäna, anklarna och ryggen. Det är också en asana som kräver mycket tålamod och uthållighet, eftersom det kan ta tid att bygga upp styrka och flexibilitet som krävs för att göra pose korrekt.

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page