top of page

Agnistambhasana (Tree Log Pose, Fire Log Pose)

Uppdaterat: 10 apr. 2023

Asana Agnistambhasana, även kallad Fire Log Pose, är en höftöppnare som är vanlig i modern yogapraxis och är speciellt känd inom Yin Yoga. Denna position ger en djup stretchning till höfterna och ljumskarna och kan vara utmanande för nybörjare. Låt oss utforska mer om denna position och dess fördelar, modifikationer, kontraindikationer, samt dess inverkan på chakra, dosha och drishi.





Hur utför man Agnistambhasana (Tree Log Pose or Fire Log Pose)


  1. Sätt dig på yogamattan med raka ben framför dig.

  2. Böj höger knä och placera höger fot på vänster lår så att höger fot är parallell med vänster knä.

  3. Böj sedan vänster knä och placera vänster fot ovanpå höger fot så att vänster fot är parallell med höger knä. Du ska nu ha en korsad benställning.

  4. Se till att du sitter jämnt på båda sittbensknölarna och att ryggen är rak.

  5. Placera händerna på knäna eller i ditt varv (baserat på ditt bekvämlighetsnivå) och andas in och ut djupt i positionen.

  6. Håll positionen i 30-60 sekunder eller så länge som känns bekvämt.

  7. Upprepa på andra sidan genom att byta benposition.





Modifikationer
  • Om du har svårt att korsa benen helt, kan du placera en kudde eller block under det övre benet för att lätta på trycket.

  • Om du har problem med knäna, kan du minska trycket genom att placera en kudde eller ett block mellan knäna.

Positiva effekter:
  • Stärker höfterna och ökar rörligheten i höftlederna.

  • Sträcker ut höftböjare och ljumskar.

  • Kan hjälpa till att lindra spänningar i ländryggen.

  • Lugnar sinnet och kan hjälpa till att reducera stress och ångest.

Kontraindikationer
  • Om du har knäskador eller svårt att sitta på golvet kan Agnistambhasana vara obekvämt eller orsaka smärta.

  • Om du har skador i höfterna eller bekkenet, bör du undvika denna position eller göra den med stöd av en kudde eller block.

  • Gravida kvinnor bör undvika att göra denna position efter första trimestern.



Chakra

Agnistambhasana påverkar det andra chakrat, Svadhisthana-chakrat, som är centrerat kring bäckenet. Detta chakra är förknippat med känslor, kreativitet och sexuell energi. Genom att öppna och balansera detta chakra kan Agnistambhasana hjälpa till att öka kreativiteten och minska spänningar och blockeringar i kroppen.


Dosha

Agnistambhasana balanserar främst Vata-dosha, som styr rörelse och nervsystemet. Denna position kan hjälpa till att lugna sinnet och minska oro och ångest, vilket är vanligt hos personer med hög Vata-dosha.


Drishi

Under Agnistambhasana kan du använda din drishi för att fokusera på din andning eller på ett specifikt chakra för att öka fördelarna med positionen och skapa en djupare känsla av medvetenhet och närvaro.





Ursprung & Historia: Agnistambhasana (Tree Log Pose or Fire Log Pose)


Det exakta ursprunget och historien bakom Agnistambhasana är oklart, eftersom den inte nämns i antika texter som Hatha Yoga Pradipika eller Yoga Sutras av Patanjali. Det antas emellertid att positionen utvecklades som en variation av andra sittande positioner, såsom Sukhasana (Easy Pose) eller Padmasana (Lotus Pose), för att ge en djupare stretchning till höfterna och ljumskarna. Positionen kan också ha påverkats av andra höftöppnare i andra traditioner, såsom Lotus eller Half-Lotus-varianterna i buddhistiska meditationstekniker.


Namnet "Agnistambhasana" härstammar från två sanskritord: "agni", som betyder eld, och "stambha", som betyder trästock eller trädstam. Positionen har fått sitt namn efter likheten med de korsade benen till en trädstam eller trästock, medan den eldiga kvaliteten sägs komma från aktiveringen av Muladhara-chakrat.








Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page