top of page

Yogans utveckling genom tiderna: En översikt

Uppdaterat: 10 apr. 2023

Yoga är en tusenårig praxis som har sitt ursprung i Indien. Dess ursprung kan spåras tillbaka till Induskulturen, som existerade mellan 3300-1300 f.Kr. Det finns också bevis på yogapraktik i gamla hinduiska texter som Bhagavad Gita, Rigveda och Upanishaderna.





Yoga har utvecklats genom århundradena och har påverkats av många olika filosofiska, religiösa och kulturella traditioner. Här är en översikt över yogans historia genom olika tidsepoker. Yogan är en uråldrig praxis med en lång historia som sträcker sig över flera årtusenden. Denna praxis har utvecklats och förändrats genom åren och har påverkat både den religiösa och filosofiska tänkandet i Indien och runt om i världen. Här är en översikt över varje tidsepok som har bidragit till dess utveckling.





Indusdalen civilisationen (3300 - 1300 f.Kr.) - Tidiga former av yoga


Yogans ursprung kan spåras tillbaka till den tidiga Indusdalen civilisationen i Indien för över 5000 år sedan. Denna civilisation var en av de tidigaste i världen och visade en avancerad förståelse av teknik och social struktur. De tidiga Induskulturens artefakter har visat bevis på tidiga former av yoga, inklusive figuriner som visar människor som utför yoga positioner.


Första århundradena e.Kr. - Patanjalis Yoga Sutra


Under det första århundradet e.Kr. kom en filosofisk text till känd som Patanjalis Yoga Sutra, som fortfarande betraktas som en av de viktigaste yogatexterna. Denna text beskriver yoga som en praktik för att stilla sinnet och uppnå inre frid. Det innehåller också en kod för etiskt beteende, känd som yama och niyama, vilket är en grundläggande del av yogapraxisen.





"Yoga is the journey of the self, through the self, to the self." - The Bhagavad Gita



800-talet - Hatha Yoga


Under 800-talet utvecklades Hatha Yoga, en mer fysisk form av yoga som fokuserade på att uppnå balans mellan kropp och sinne genom att använda fysiska positioner (asanas), andningstekniker (pranayama) och meditation. Hatha Yoga var en förberedelse för mer avancerade former av meditation och en förberedelse för yogis som ville utforska de djupare aspekterna av sinnet.


1400-talet - Raja Yoga


Raja Yoga utvecklades under 1400-talet och beskrivs som en kunglig yoga. Det fokuserar på att uppnå kontroll över sinnet genom meditation, och att uppnå enhet med det gudomliga. Detta innefattar även att arbeta med de olika skikten av medvetande och att skapa balans mellan kropp, sinne och själ.





1900-talet - Modern Yoga


Under 1900-talet introducerades yoga i västvärlden och modern yoga utvecklades. Denna moderna form av yoga fokuserar på fysiska positioner och andningstekniker, och är ofta kombinerad med andra former av motion, som styrketräning och konditionsträning. Modern yoga har också omfamnat teknologin och gör det möjligt att utöva yoga online, vilket gör det möjligt för människor att praktisera yoga var som helst i världen.


Sammanfattning av yogans utveckling


Sammanfattningsvis har yoga utvecklats och förändrats genom åren och har påverkat både den religiösa och filosofiska tänkandet i Indien och runt om i världen. Från de tidiga formerna av yoga som utfördes av Indusdalen civilisationen till den moderna yogans popularitet idag har yogan fortsatt att utvecklas och anpassa sig till nya tider. Varje tidsepok har bidragit med en unik dimension till denna uråldriga praxis och har hjälpt till att forma den till vad den är idag.









Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page